Poetin bekritiseert Lenin fel

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag de grondlegger van de Sovjet-Unie, Vladimir Iljitsj Oeljanov (1870-1924), bekend als Lenin, fel bekritiseerd. Poetin noemde de man waar in heel Rusland nog steeds standbeelden van staan, de oorzaak van het verval van Rusland in de vorige eeuw.

,,Lenin heeft een atoombom onder het gebouw Rusland gelegd en die is toen geëxplodeerd'', mopperde Poetin. ,,En de wereldrevolutie (Lenins stokpaardje) hadden we ook niet nodig''. zei Poetin op een bijeenkomst van atoomwetenschappers in Moskou.

Zijn ergernis over de extreemlinkse revolutionair Lenin kwam naar buiten toen een van de wetenschappers, Michael Kovaltsjoek, Lenins bekwaamheid prees ,,om het denken van miljoenen mensen vorm te geven''.

Poetin is geen fan van Lenin die met de revolutie van 1917 een communistisch schrikbewind vestigde. Eerder noemde Poetin de ineenstorting van Rusland onder de communisten de grootste ramp van de twintigste eeuw.

Een woordvoerder van Poetin haastte zich te zeggen dat Poetin op persoonlijke titel sprak er geen plannen zijn Lenin-standbeelden te slopen of Lenin uit het mausoleum op het Rode Plein weg te halen.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  Poetin heeft anders de fundamenten voor zijn carrière wel gelegd in het communistisch tijdperk. Ook hij was lid van die partij, de hypocriet!

  • Burgermans

   Poetin is een groot bewonderaar van Stalin en niet zo van Lenin. Lenin was meer een ideoloog, Stalin meer een pragmaticus.

   (in antwoord op Jaap Aap)
 2. Blargh

  Hoe zielig moet je zijn als president?

 3. Vogelbeest

  Ik heb het helemaal gehad met alle leiders en alle politici. Geef ons een bindend referendum, en laat het volk zelf beslissen.

 4. jandan

  poetin had liever geleefd onder het juk van die andere dictators…
  daarom stort hij ook zo grif en vaak geld in de kas van de rechts-extremistische groeperingen in europa.
  verdeel en heers is zijn strategie en heet extreem rechts tuint er met hun bagger verstand met open ogen in…

 5. wwoud

  Poetin is net zo gehaaid en schroomt niet dezelfde retoriek en methodieken destructief in te zetten als voormalige politieke leiders die in repressieve regimes en dictaturen floreerden.

 6. Burgermans

  Poetin is meer een fan van Stalin.

Reacties niet toegestaan