‘België kende terreurcel Parijs al in 2012’

De Belgische veiligheidsdiensten kenden al in 2012 de terreurcel die in november vorig jaar aanslagen pleegde in Parijs. In april 2012 werden gesprekken afgeluisterd in een appartement in de wijk Molenbeek, waarin werd gesproken over aanslagen op de westerse democratie en manieren om aan wapens en explosieven te komen, meldden de Belgische kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag.

De gesprekken vonden plaats in het appartement van de Marokkaanse Belg die twee weken geleden in de buurt van Cassablanca werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Hij was de rechterhand van een ronselaar die zeker twee van de daders van de aanslagen in Parijs naar Syrië stuurde, onder wie het brein van de terreurdaden, Abdelhamid Abbaaoud. Ondanks de kennis van de veiligheidsdiensten kon een van de rekruten zelfs vijf keer heen en weer naar Syrië reizen, schrijven de kranten.

Door de aanslagen in een concertzaal, bij het voetbalstadion en op terrassen in Parijs kwamen op 13 november 130 mensen om het leven.