Het verschil tussen veel zelfvertrouwen en narcisme

Het hebben van veel zelfvertrouwen wordt soms aangezien voor narcisme, maar het zijn fundamenteel verschillende persoonlijkheidstrekken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Southampton. Narcisten voelen zich superieur aan anderen, maar zijn niet per se tevreden met zichzelf. Ze hunkeren constant naar aandacht en naar de bewondering van anderen. Pas als ze worden geprezen en op een voetstuk geplaatst, zijn ze gelukkig. Maar als iemand hun gevoel van superioriteit ondermijnt, kunnen zij heel gemeen uithalen. Mensen met veel zelfvertrouwen zijn tevreden met zichzelf, maar ze voelen zich niet superieur ten opzichte van anderen. Zij vinden dat zij de moeite waard zijn, maar vinden dat ook van de mensen om zich heen. Om hun gevoel van eigenwaarde te behouden, zijn ze ook niet afhankelijk van anderen. Het verschil tussen het hebben van veel zelfvertrouwen en narcisme is ook te merken aan de tegengestelde reacties die ze oproepen. Mensen met veel zelfvertrouwen zijn over het algemeen goed in staat om intieme relaties aan te gaan. Ze voelen niet de behoefte om constant bewonderd te worden. Ze worden ook zelden boos of agressief als anderen kritiek op hen hebben. Narcisten hebben daarentegen veel moeite om warme, intieme relaties aan te gaan. Ze willen alleen maar bewonderd worden. Ze gebruiken anderen om hun gevoel van eigenwaarde op te schroeven. Er is geen sprake van wederkerigheid in de relatie. De basis voor beide persoonlijkstypen wordt gelegd in de kindertijd. Volgens dr. Eddie Brummelman, psycholoog en onderzoeker aan de UvA, zijn westerse jongeren de afgelopen decennia geleidelijk aan narcistischer geworden. Het is daarom belangrijk om interventies te ontwikkelen, die narcisme remmen en een positief gevoel van eigenwaarde stimuleren.

Bron(nen):   Examiner.com  UvA    

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  goeie film

 2. Heinz

  Het is een keuze.

  • AT

   Dat is het niet. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis, zelfvertrouwen een mentale conditie.

   (in antwoord op Heinz)
   • Heinz

    Daar heb je dan wel weer gelijk in, en dat krijg je dan ook.

    (in antwoord op AT)
  • Mea MoresZn

   Was dit maar zo. Narcisme is op z’n zachts uitgedrukt een moeilijk te genezen geestelijke aberratie met destructieve gevolgen voor de sociale omgeving.

   (in antwoord op Heinz)
  • DoubleUC

   Wat staat er in de eerste regel van het artikel reeds vermeldt? Ben je misschien aan een bril toe?

   (in antwoord op Heinz)
 3. Mea MoresZn

  Narcissus keek naar zijn spiegelbeeld, maar was in feite gefrusteerd dat hij het spiegelbeeld van zichzelf niet bereiken kon. Hij moest daarom andere middelen inzetten om zijn eigenbeeld toch gestalte te geven over de rug van derden.
  Ook groepen in de samenleving, zelfs hele samenlevingen, kunnen narcistische trekken vertonen. De indentificatie met een eigen ideaalbeeld dat men niet van de buitenwereld afhankelijk is of wil zijn, leidt tot een schijnafhankelijkheid. De pijn en boosheid dat men vervolgens niet krijgen kan wat men wenst, leidt tot verdere afkapseling totdat niet wordt bespeurd waar men mee bezig is omdat het eigen spiegelbeeld voor objectieve zelfreflectie niet bereikt kan worden. Nationalisme en patriotisme zijn bijvoorbeeld het gevolg.
  Het hoeft weinig betoog welke groepen en samenlevingen mede door de invloed van de digitale mogelijkheden, worden bedoeld.

Reacties niet toegestaan