Roemer: eigen risico in zorg moet naar nul

Het eigen risico in de zorg moet naar nul. Dat zei SP-leider Emile Roemer zondag in het tv-programma WNL op Zondag. Het eigen risico is nu veel te hoog, aldus Roemer, het is een ,,boete op ziek zijn" die niets te maken heeft met solidariteit.

Ook wil hij af van de macht van de zorgverzekeraars. ,,Marktwerking heeft de zorg niet beter en goedkoper gemaakt." Roemer pleit daarom voor één publieke zorgvoorziening voor alle Nederlanders. De zorgpremie zou dan inkomensafhankelijk worden. Volgens de SP-leider zou dat betekenen dat ,,70 procent van de mensen erop vooruit gaat, en daar is niets mis mee", aldus Roemer.

Zorg wordt een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van de SP, liet Roemer weten.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Motto

  Dat het huidige stelsel van zorgverzekering waardeloos is, heeft Roemer gelijk in. De premie inkomensafhankelijk maken, is echter een onzalig idee. Dat zou betekenen verschillende tarieven voor dezelfde zorg. Zeer fraude-gevoelig. Bovendien wordt bij de inkomsten- en loonbelasting al rekening gehouden met het inkomen. Rekening houden met inkomensverschillen bij de zorg (maar ook bijv. bij huur enz.) is dus dubbelop en werkt nivellering in de hand. Nivellering is misschien een feest voor socialisten maar een ramp voor de economie.

  • Heinz

   Ik betaal momenteel ruim 800 euro eigen bijdrage en het einde is nog lang niet in zicht. Gezondheidszorg is op termijn alleen nog beschikbaar voor de EU-likkers, let maar op.

   (in antwoord op Motto)
 2. Paulraw

  Staatssecretaris van Rijn ,PvdA
  ,verdiende toen ie als CEO bij het verpleegsterpensioenfonds Zorg en
  Welzijn zat voordat hij in het kabinet stapte een half miljoen euro per
  jaar daar.De huidige baas schijnt wat bescheidener te zijn dus die zal
  wel niet van de PvdA zijn.
  Dezelfde vent die oudjes nu
  hun eigen bijdrage lekker laat ophoesten van hun karige pensioentjes
  waaruit hij jarenlang heeft gegraaid.

  Dus van de PvdA hoeft Roemer niets te verwachten in deze.

 3. Dead Silence

  Ik stel voor dat de gestoorde socialistische (communistische) personen eens gaan betalen voor de schade die zij onder de niet-socialistische bevolking hebben aangebracht.

  • DoubleUC

   Welke schade bedoel je? Dat je gelukt is om een onevenredig groot deel geld, ten verrijking van jezelf, aan de samenleving hebt weten te ontrekken en dat je het nu als hoogst onplezierig ervaart dat er, in een poging om nog enigszins de boel recht te trekken jij jezelf als een soort slachtoffer beschouwd?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Nooit opgelet tijdens de rekenles zeker, en de mond vol van inhoudsloos gezever, kenmerkend voor de gutmensch.

    (in antwoord op DoubleUC)
 4. Heinz

  Ik vrees dat de SP te laat is. De zorg in Nederland is al onderhevig aan de Mammon. Alles wordt langs economische meetlatten gelegd en de zieke mensch is bik bizniz.

 5. Bataaf

  Het loopt weer tegen verkiezingstijd.

 6. Burgermans

  ♫ Wie zal dat betalen,
  Zoete, lieve Gerritje ♫

Reacties niet toegestaan