6 groenten die maanden goed blijven

Samenleving
zaterdag, 20 februari 2016 om 19:31
welingelichtekringen header 1
In Nederland belandt ongeveer 14 procent van alle boodschappen ongebruikt in de prullenbak en daarmee gooien we jaarlijks voor ongeveer 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dit komt neer op ongeveer 150 euro en 50 kilo per persoon. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar heeft dus ook een flinke impact op de eigen portemonnee. Om geld te besparen is het een goed plan om de voedselverspilling in huis aan te pakken. Maar je wil natuurlijk wel altijd voedzame producten bij de hand hebben om een gezonde maaltijd te maken. Sla daarom een voorraad in van de onderstaande groenten. Ze blijven allemaal minstens één maand goed en de meeste zelfs nog langer.
  1. Pompoen
    Onbewerkt (dus niet nadat je er een mooie Halloween decoratie van hebt gemaakt) kun je pompoenen maximaal vier maanden bewaren in de koelkast. Geen ruimte in de koelkast? Geen nood, ook buiten de koelkast kan je ze maximaal drie maanden bewaren.
  2. Bieten
    Ook de bieten zijn twee tot vier maanden te bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat je de groene bladeren verwijderd als deze er nog aan zitten. Deze kunnen het vocht uit de bieten trekken en zo de smaak en voedingswaarden aantasten.
  3. Zoete aardappel
    Boordevol vezels en een lage glycemische index (GI) zorgen ervoor dat deze aardappelen langzaam verteerd worden en ze lang voor een verzadigd gevoel zorgen na consumptie. Op een koele, donkere plek kun je ze maximaal één maand bewaren.
  4. Kool
    Heeft een lager watergehalte dan andere groene groenten, zoals spinazie of ijsbergsla. Dit zorgt ervoor dat de kool langer houdbaar is. In een plastic verpakking kan kool ongeveer twee manden bewaard worden in de koelkast.
  5. Wortel
    Vermijdt de babywortels, deze hebben de neiging om snel te bederven, en kies voor de traditionele full-size wortelen. Wikkel de wortel in keukenpapier om het vocht te absorberen en je kan ze maanden ang bewaren.
  6. Ui
    Op een droge plek tussen de -1 en 10 graden kun je uien maandenlang bewaren. Maar aangezien dat in Nederland een lastige klus gaat worden, kun je uitgaan van ongeveer één maand bewaren.
Bron(nen): TIME