Al chattend uit elkaar: online scheiden is snel en goedkoop

Echtscheidingen worden steeds vaker online geregeld. Daar waren al enige tijd commerciële aanbieders voor, maar de Nederlandse overheid heeft nu als eerste ter wereld een eigen website ontwikkeld die echtparen helpt hun huwelijk te beëindigen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

In totaal zijn zeshonderd koppels met behulp van het platform gescheiden of nog aan het scheiden. De ex-partners maken via chats afspraken over hun scheiding, die door een advocaat worden getoetst. Het is snel en goedkoop.

De Vereniging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) vindt het echter onverantwoord dat echtparen al chattend hun scheiding regelen, omdat er vrijwel altijd complexe juridische, financiële en fiscale vraagstukken spelen.

Elk jaar worden in Nederland 35 duizend huwelijken ontbonden. Een scheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden en kost ongeveer 3.000 euro. ‘Rechtwijzer uit elkaar’ lijkt vooral geschikt voor paren die in gesprek willen blijven. Dat is een vrij grote groep: 60 procent van de stellen dient gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter.

Bron(nen):   De Volkskrant