Wim Pijbes vertrekt bij Rijksmuseum

Wim Pijbes (1961) vertrekt per 1 augustus als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij gaat aan de slag als directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar. Dat maakte het Rijksmuseum dinsdag bekend.

Pijbes is directeur sinds 1 juli 2008. Onder zijn leiding werd de grootscheepse renovatie en vernieuwing van het Rijksmuseum voltooid. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het museum verdubbeld, naar 2,4 miljoen vorig jaar.

Ook speelde Pijbes een grote rol bij de aankoop van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht voor 160 miljoen euro.

Harten en hoofden

,,Ik heb leiding mogen geven aan een van de mooiste musea in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega’s het Rijksmuseum mogen openen'', zegt Pijbes. ,,Het museum is in de harten en de hoofden van het publiek en dat stemt mij tot grote dankbaarheid.''

De Raad van Toezicht ,,betreurt'' zijn vertrek. Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter: ,,Wim Pijbes heeft met de van hem bekende tomeloze energie en inzet een cruciale rol gepeeld om het Rijksmuseum te vormen tot wat het nu is: een museum van wereldklasse.''

In Museum Voorlinden wordt de kunstverzameling ondergebracht van Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic.