VS: instorten Mosuldam zou catastrofaal zijn

Het instorten van de Iraakse Mosuldam kan leiden tot een humanitaire ramp. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse VN-ambassadeur Samatha Power woensdag (lokale tijd) na een bijeenkomst met experts, Iraakse diplomaten en VN-functionarissen.

De Mosuldam in Noord-Irak is door constructiefouten en erosie verzwakt. Power, die werd bijgepraat over de staat van de dam, noemde de informatie die ze kreeg ,,ijzingwekkend''. Hoewel maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het gevaarte bezwijkt, kan niet worden uitgesloten dat het toch misgaat.

Als de dam het begeeft, bestaat het risico dat sommige plaatsen worden getroffen door een 14 meter hoge vloedgolf. ,,Die kan alles in zijn pad meeslepen: mensen, auto's, explosieven die niet zijn afgegaan, afval en ander gevaarlijk materiaal'', waarschuwde de diplomate. ,,Daardoor komen enorme bevolkingscentra nog verder in gevaar.''

Volgens Power moeten alle VN-lidstaten bereid zijn te helpen bij het voorkomen van zo'n ,,humanitaire catastrofe''. In het gebied dat onder water kan lopen, wonen 500.000 tot anderhalf miljoen Irakezen.