Buitenlandse kranten eren Cruijff op voorpagina: ‘Cruijff was het spel’

Cruijff als genie. Cruijff als voetbalkunstenaar. Cruijff als verlosser. Kranten in binnen- en buitenland eren de Nederlandse voetballer, coach en commentator vrijdag uitgebreid met voorpaginafoto's, originele koppen en extra katernen.

J.C. Superstar, kopt nrc.next op Goede Vrijdag. Net als het AD, de Telegraaf en de Volkskrant heeft next een speciaal katern gewijd aan Cruijff, met op de voorkant daarvan een toepasselijk citaat uit het uitgebreide repertoire van het Amsterdamse orakel: ,,In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.''

In zijn oranje shirt met nummer 14 erop siert de beeltenis van Cruijff vrijdag de voorpagina van iedere Europese krant die iets geeft om sport. In voetballand Engeland komen de dagbladen superlatieven tekort. Volgens The Guardian was Cruijff voor Nederland wat The Beatles en The Rolling Stones voor Groot-Brittannië waren. The Sun kopt: ,,Heaven has a new playmaker''. Cruijff maakte het spel prachtig, stelt de krant vast.

The Daily Mirror legt de nadruk dan weer vooral op het vernuft van ,,de meest invloedrijke voetbalmannen van het moderne tijdperk'': ,,Total genius'', kopt de krant. Hij was een van de beste spelers, maar misschien wel de allerbeste coach, aldus de Mirror.

De Franse sportkrant L'Equipe eert de Nederlander als grondlegger van het moderne voetbal: ,,Hij was het spel'' (Il était le jeu). Het Spaanse El Mundo kiest origineel voor een tekening op de voorpagina en noemt hem ,,de tovenaar van het totaalvoetbal''. In het tweede katern kiest de krant voor een zwartwitfoto van een rokende Cruijff, vergezeld van het citaat: ,,In mijn leven ben ik aan twee dingen verslaafd geweest: het voetbal gaf mij alles, het roken kostte mij bijna het leven.'' Cruijff stopte begin jaren 90 met roken. Hij stierf op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.