“Zo voelt het om te plassen als je als vrouw besneden bent”

Zo'n 200 miljoen vrouwen in 30 landen zijn besneden. Vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking is een gruwelijke traditie, waardoor vrouwen de rest van hun leven extreme pijn ervaren bij het plassen, de menstruatie en de bevalling. Hibo Wardere vertelt aan de BBC over de gevolgen van haar besnijdenis.

"De eerste keer dat je merkt dat je fysiek veranderd bent is als je gaat plassen," zegt Wardere (46). Op zesjarige leeftijd heeft ze de besnijdenis ondergaan. Daarbij zijn al haar schaamlippen weggesneden en daarna is ze dicht gehecht. Er bleef alleen nog een heel klein gaatje over, zo dik als een lucifer. Ze groeide op in Somalië waar bij 98 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar de genitaliën gedwongen zijn verminkt.

"Een open wond waar met zout of hete chili in wordt gewreven, zo voelt het," herinnert ze zich. "En dan realiseer je je dat je niet meer kunt plassen zoals je gewend bent. Het komt in kleine drupjes en elke druppel die komt doet zeer. Het duurt vier of vijf minuten en de pijn is ondraaglijk." Seks is zo mogelijk nog erger. "Zelfs als de dokter je weer open heeft gemaakt, is er nog maar een heel klein beetje ruimte," vertelt Hibo openhartig. "Seks is dus erg moeilijk en vaak pijnlijk." Er zijn daarnaast psychische blokkades die intimiteit met haar partner in de weg staan. "Omdat pijn het enige is wat je met dat deel van je lichaam associeert. Ook was de verminking zelf traumatisch dus alles wat daar beneden gebeurt, kun je nooit meer zien als iets goeds."

Bron(nen):   BBC