Rode Kruis opent giro 7244 voor Afrika

Het Rode Kruis heeft maandag gironummer 7244 geopend in verband met een dreigende hongersnood voor minstens 42 miljoen mensen in Afrika. In verschillende landen op het continent zijn door de droogte grote water- en voedseltekorten.

De noodhulporganisatie opent het gironummer om te zorgen dat ze de nodige hulp kan blijven bieden. Door het uitblijven van de verwachte regen in maart is de situatie in sommige landen verergerd. Zo heeft Ethiopië te maken heeft met de grootste droogteperiode in vijftig jaar.

,,Meer dan 10 miljoen mensen hebben hier voedselhulp nodig en bijna 6 miljoen mensen hebben niet genoeg water of sanitaire voorzieningen. In Oost- en Zuidelijk Afrika hebben op dit moment zo'n 1 miljoen kinderen extra medische hulp nodig wegens ernstige uitdroging of ondervoeding’’, aldus het Rode Kruis.

El Niño

De droogte is ontstaan door het weerfenomeen El Niño, dat eens in de 3 tot 7 jaar voorkomt. Het is een tijdelijke verandering van zeetemperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering is van invloed op het weer wereldwijd.

Het Rode Kruis helpt de getroffenen van de droogte met voeding, medische hulp, water en informatie over hygiëne. Daarnaast bouwen hulpverleners putten en waterdammen en delen ze tabletten uit om drinkwater te zuiveren. Verder worden er waterputten hersteld, irrigatiesystemen aangelegd en wordt er voorlichting gegeven over de effecten van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan.