Kenia sluit grootste twee vluchtelingenkampen, meer dan 600.000 mensen dakloos

NAIROBI (ANP) - Kenia gaat de grootste twee vluchtelingenkampen van het land sluiten. Het Oost-Afrikaanse land doet dit vanwege de ,,zeer zware’’ lasten van de kampen op de economie, veiligheid en het milieu.

In Kenia verblijven momenteel zo’n 600.000 vluchtelingen, overwegend uit buurland Somalië. Volgens de autoriteiten vormt de langzame repatriëring van de vluchtelingen een gevaar, omdat de kampen een schuilplaats bieden voor militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. Hulporganisaties menen dat een massale terugkeer van de vluchtelingen nog niet mogelijk is door de onveilige situatie in Somalië en het gebrek aan voorzieningen daar.

Eind 2014 zetten Kenia, de VN en Somalië een programma op om de vrijwillige terugkeer van Somalische vluchtelingen naar hun thuisland te bevorderen. Sindsdien hebben tienduizenden hiervan gebruik gemaakt.

De twee kampen, Dadaab em Kakuma, worden zo snel mogelijk gesloten. De overheidsdienst voor vluchtelingenzaken is al opgeheven. Dadaab, dat in 1991 werd geopend, is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld.