Samsom: uitspraken Zijlstra onverstandig

PvdA-voorman Diederik Samsom vindt het ,,onverstandig’’ dat regeringspartner VVD nu pleit voor het maximum van 15.000 vluchtelingen van buiten Europa die asiel kunnen krijgen in Nederland. Dat zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

Samsom reageerde op teksten van VVD-collega Halbe Zijlstra zaterdag op een VVD-congres. Samsom vindt dat een regeringspartij dit soort ,,boude uitspraken’’ niet moet doen op een moment dat we met veel meer vluchtelingen te maken hebben en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) ,,zich het vuur uit de sloffen loopt’’ om plekken te vinden om mensen goed op te vangen.

Samsom erkende dat de vluchtelingenstroom een beproeving is voor Nederland en onze verzorgingsstaat, maar niet dat deze een bedreiging zou zijn voor de Nederlandse waarden. ,,Dan ga je wel een stap verder.’’ Dit soort beweringen dragen volgens hem ,,op geen enkele manier bij aan een oplossing’’. Het debat over de vluchtelingen is niet gebaat bij nog grotere woorden en grotere tegenstellingen, maar bij meer nuance, aldus Samsom.