‘Meeste exporteurs vrezen Brexit niet’

De Nederlandse exportsector maakt zich niet druk over een mogelijk Brexit. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van kredietverzekeraar Atradius, exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO onder vierhonderd leden en klanten.

Twee op de drie exporteurs denken dat het Verenigd Koninkrijk ook na het referendum van volgende week donderdag nog tot de Europese Unie behoort. Een even grote groep denkt dat als het tot een Brexit komt de gevolgen zullen meevallen. Ze gaan er vanuit dat er dan waarschijnlijk een Brits-Nederlands handelsakkoord komt dat ervoor zorgt dat de invoertarieven beperkt blijven.

Een derde van de ondervraagden vreest wel voor de gevolgen van een Brexit. Ze voorzien met name hogere kosten, extra papierwerk en ingewikkeldere procedures bij export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn ze bang voor wisselkoersschommelingen.

Ruim negen op de tien ondernemers zeggen de berichtgeving over het aankomende referendum te volgen. Een Brexit heeft naar verwachting van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) gevolgen voor de Nederlandse economie, vooral vanwege de nauwe handelsbetrekkingen. Wat er dan precies gaat gebeuren is echter nog onduidelijk en dat maakt het volgens bedrijven lastig zich voor te bereiden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat Nederland vorig jaar 20 miljard euro verdiende aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van die opbrengsten komt per saldo op het conto van de dienstensector. Alleen aan de uitvoer naar Duitsland wordt nog meer verdiend.