Kans op terroristische aanslag blijft 'reëel'

Samenleving
door anp
maandag, 11 juli 2016 om 12:07
kans op terroristische aanslag blijft reeel1468232769
De kans dat er op korte termijn een aanslag plaatsvindt in Nederland blijft reëel. Concrete aanwijzingen voor een daadwerkelijke aanslag zijn er echter niet. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in het periodieke Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van maandag.
Het dreigingsbeeld is nog steeds ,,substantieel'', dat is niveau 4 op een schaal van 5. Sinds vorig jaar is er een ,,toenemend aantal verbanden'' vastgesteld met Nederland, zoals bijvoorbeeld de arrestaties in Rotterdam in een Frans onderzoek naar een netwerk dat mogelijk een aanslag wilde plegen in Frankrijk.
,,De afgelopen periode heeft veel aanslagen laten zien'', zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof. ,,Parijs, Brussel, Orlando, Istanbul'', somde hij op. ,,Allemaal aanslagen waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze hier ook gebeuren.''
Vluchtelingenroutes
De inlichtingendiensten zijn ,,achterhaald door de feiten'' nu is gebleken dat jihadistische organisaties afgelopen zomer en najaar ,,veelvuldig" de vluchtelingenroutes van Syrië via Griekenland en Turkije hebben gebruikt . ,,Hoewel we er rekening mee hielden, leek het ons onwaarschijnlijk dat het echt zou gebeuren."
Echter, een aanslagpleger in Parijs heeft van deze route gebruikgemaakt, en hij blijkt dus niet de enige. In enkele gevallen is ook asiel aangevraagd in Europa, mogelijk Nederland. ,,We kunnen het niet vaststellen en ook niet uitsluiten", aldus Schoof.
Om hoeveel mensen het gaat, kan Schoof niet zeggen. ,,Het is meer dan enkele keren gebeurd, maar niet honderden keren." Omdat de route nu niet meer gebruikt wordt door vluchtelingen, is deze dreiging niet meer actueel.