Gülen: Erdogans machtshonger is ziekelijk

De Turkse liberale islamitische geleerde Fethullah Gülen heeft in het Duitse blad Der Spiegel betoogd dat de Turkse president Erdogan door succes en macht is vergiftigd. ,,Omdat Erdogan zelf zo'n machtshonger heeft, denkt hij dat iedereen daaraan lijdt'', aldus Gülen, die al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont. ,,Erdogan is van arme komaf en nu woont hij in vier paleizen, succes en macht hebben heb vergiftigd en verwoesten hem'',aldus Gülen

De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de poging tot staatsgreep van vrijdag te zitten. Gülen werpt tegen dat hij altijd tegenstander is geweest van geweld voor politieke doeleinden. ,,Ik ben voor de democratie en tegen militaire coups'', beklemtoonde Gülen.

Erdogan was ooit een politieke bondgenoot van Gülen en diens sociaal-religieuze beweging. Maar de twee leiders werden bittere tegenstanders. Erdogan meent al jaren dat Gülen de macht wil grijpen en zijn Gülen-beweging de rol van zijn eigen partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) wil overnemen.