Clinton kiest Tim Kaine als running mate

Hillary Clinton heeft senator Tim Kaine als kandidaat voor het vicepresidentschap gekozen. De Democratische presidentskandidate zei dit tijdens een bijeenkomst in Tampa. ,,Ik ben opgewonden om Tim Kaine als mijn running mate aan te kondigen, een man die zich heeft toegewijd om te vechten voor anderen’’, aldus de politica op Twitter.

Kaine zei op Twitter het een eer te vinden Clintons running mate te worden. Hij is momenteel senator voor Virginia, een belangrijke swing state in de komende verkiezingen. Hij geldt als een populair politicus, die vloeiend Spaans spreekt en een Afrikaans-Amerikaanse kerk bezoekt.

Als senator richt hij zich onder meer op buitenlandse betrekkingen. Politiek gezien bevindt hij zich meer in het midden dan andere kandidaten voor de functie, die telefonisch op de hoogte werden gesteld van Clintons keuze voor Kaine.

De 58-jarige Kaine werd geboren in Minnesota, maar zijn politieke leven speelt aan de oostkust. Zo was hij onder meer burgemeester van Richmond, de hoofdstad van de staat Virginia. Later werd hij ook gouverneur van de staat die ten zuiden van Washington D.C. ligt. Op zijn cv prijkt tevens het voorzitterschap van het Democratische Nationale Comité. In 2008 verkoos Barack Obama zijn huidige vicepresident Joe Biden boven Kaine.

Zaterdag zullen Clinton en Kaine zich waarschijnlijk gezamenlijk presenteren op een bijeenkomst in Miami. Daar kan de senator zijn Spaans laten horen, in een poging het enthousiasme van de Spaanstalige gemeenschap voor Clinton verder te vergroten.

De Democraten houden hun partijcongres van 25 tot 28 juli in Philadelphia.