Is gekoelde rode wijn drinken echt zo misdadig?

Warm zomers weer wordt door veel rode wijndrinkers gebruikt als excuus eens een glas rosé of witte wijn te proberen. Rode wijn drink je immers niet gekoeld, dat is de regel. Een koud glaasje past beter bij een warme namiddag.  Sommige wijndrinkers leven de wetten van  het wijn-koelen erg strikt na. Maar is die regel wel waar?

Sommelier Matt Pridgen vertelt op drank- en voedselwebsite Eater dat ook rode wijn fantastisch smaakt op warme dagen. Sterker nog: sommige rode wijn is lekkerder wanneer het gekoeld is. De temperatuur van wijn kan het smaakprofiel aanzienlijk doen veranderen. ‘Rode wijn geserveerd op kamertemperatuur of warmer zal de fruitsmaak dempen en de zuurgraad en alcoholsmaak versterken’ meent de wijnkelner.

Een rode wijn met veel karakter geeft zijn smaken het beste af als hij geserveerd wordt rond de 18°C. Toch zijn er ook veel wijnen die op een temperatuur van rond de 12°C lekkerder zijn.  Vooral wijnen met een laag alcoholgehalte en weinig tannines (stof die afkomstig is schillen, pitjes en steeltjes van druiven en smaak, kleur en structuur van wijn beïnvloeden) zijn gekoeld beter.

Dat zijn bijvoorbeeld: Cabarnet franc, Grolleau, Zinfandel, Frappato en Gamay. Die mogen dus zonder schaamte de koelkast in.

Aan de mensen die dit niet geloven adviseert Pridgen het zelf te proberen: ‘Pak twee identieke flessen. Koel er één, laat de ander op kamertemperatuur. De winnaar zal gekoeld zijn!’.

 

 

 

 

Bron(nen):   http://www.eater.com/2016/8/17/12519014/red-wine-chilled  Knack