Tientallen doden in verwoeste dorpjes Italië

Zeker 37 mensen zijn om het leven gekomen door de aardbeving die Midden-Italië in de nacht van dinsdag op woensdag trof. Maar er liggen nog veel mensen onder het puin. Reddingswerkers en burgers zoeken met man en macht naar doden en overlevenden.

Het dorpje Pescara del Tronto lijkt het zwaarst getroffen. Daar vielen zeker tien doden. Bovendien worden er ongeveer honderd mensen vermist. Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. ,,Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp'', zei de burgemeester. Twee kinderen, van zeven en vier jaar oud, zijn levend uit het puin in het dorp gehaald.

In Accumoli, ongeveer tien kilometer naar het noorden, vielen negen doden en worden een paar mensen vermist. De schade is zo groot, dat 2500 mensen dakloos zijn geworden.

Onzekerheid

Nederland heeft Italië hulp aangeboden en medeleven betuigd. Het Urban Search And Rescue team (USAR) vertrekt nog niet, omdat Italië nog geen hulp hoeft. Premier Mark Rutte spreekt van een ,,verschrikkelijke'' beving. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen in een verklaring: ,,Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee.'' De Europese Unie stelt satellietbeelden beschikbaar om de omvang van de schade in kaart te brengen. Paus Franciscus schrapte een geplande toespraak voor een audiëntie en ging in gebed.

De beving had een kracht van 6,2. Daarna zijn er tientallen naschokken geweest. Een paar daarvan waren flink zwaar.

Het gebied wordt vaker getroffen door aardbevingen. Zo waren er in 2009 meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen. In 1997 raakte de basiliek van de heilige Franciscus in Assisi zwaar beschadigd door een beving. Het gebouw bleef nu gespaard.