Kinderen vaker gedwongen tot zelfmoordaanslag

Boko Haram zet steeds vaker kinderen in om zelfmoordaanslagen te plegen. In de vier landen rond het Tsjaadmeer waar de extremistische islamisten actief zijn, zijn in de eerste helft van dit jaar al 38 minderjarigen op deze manier om het leven gekomen, signaleert Unicef in een donderdag verschenen rapport.

Volgens de kinderrechtenorganisatie van de VN werden vorig jaar in totaal 44 zelfmoordaanslagen door kinderen gepleegd, een jaar eerder gebeurde dat 'slechts' vier keer. Van alle geregistreerde zelfmoordaanslagen in het gebied werd een kwart door kinderen gepleegd.

Buitensporig geweld is een van de vele problemen voor de inwoners van de regio. Volgens het rapport zijn inmiddels 2,6 miljoen mensen gevlucht voor het geweld, van wie ongeveer de helft kinderen zijn. In de vier landen (Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen) stijgt het aantal ernstig ondervoede kinderen dit jaar tot ongeveer een half miljoen, verwacht Unicef. De organisatie zegt dringend meer middelen nodig te hebben om slachtoffers en vluchtelingen te helpen.