‘Traditionele media maken een onderwerp pas echt belangrijk.’

Peter Vasterman was niet verrast dat er vrijdagavond rellen uitbraken in Haren. Dat zei de mediasocioloog aan de Universiteit van Amsterdam zaterdag tegen het ANP. 'Zolang een bericht over een Facebook-feest alleen op internet en de sociale media rondzweeft, is er doorgaans niet zoveel aan de hand', aldus Vasterman. 'Traditionele media maken een onderwerp pas echt belangrijk.' Het feestje in Haren bleef volgens Vasterman lang buiten de media. 'Pas vanaf woensdag is het echt opgepakt. En er is toen ook ongelooflijk veel werk van gemaakt en eindeloos over bericht. Je moet niet verbaasd zijn over het escalerende effect dat daar vanuit kan gaan.' Vasterman verwijst naar de rellen in Londen in 2011. 'Veel daders gaven toen later aan 'geïnspireerd' te zijn door de berichtgeving in de media en de beelden die ze zagen. Dat gaf ze een extra duwtje.'

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Lunk

  100% juist n.m.m.

  De media zijn hoofdschuldige aan het feit dat er zoveel volk op af kwam.
  Dat de boel uit de hand loopt is echter niet aan de media te wijten.

  Dat komt door toedoen van verschillende anarchistische relgroepen die erheen zijn gekomen…

  • Sander Van Oranje

   anarchistische relgroepen????? dit zijn minderjarige kneusjes met een ongelofelijke vernielingsdrang,dit heeft niets met anarchie te maken!!!!neemt niet weg dat de media de boel flink opklopt….zoals altijd.

   (in antwoord op Peter Lunk)
 2. gerrit52

  ik weet zeker dat dit helemaal waar is. als ergens geen aandacht aan wordt geschonken, dan verdwijnt het vanzelf.

 3. secretariaat Meebeslissen

  En het trieste is dat de 30.000 moedige en vastberaden Libiers, die in Bengazi protesteerde tegen gewelddadige milities, nauwelijks de Nederlandse headlines haalden. Ze droegen borden met daarop veelzeggende teksten als: Libie heeft een vriend verloren, en de milities representeren ons niet!
  Dit is toch echt wereldnieuws, maar het verkoopt zeker niet. Deze mensen verdienen verdorie toch op zijn minst grote morele steun. Welingelichte kringen had dit een jaar geleden volgens mij zeker gemeld, maar de site is helaas steeds meer naar een paparazzo-achtige blog aan het afzakken. Inhoudelijke kwaliteit moet het weer afleggen tegen lezerskwantiteit.

 4. Genuine_Defector

  Enkel de idioten die naar Haren zijn afgereisd, ondanks herhaalde oproepen van de burgemeester, politie en familie van het meisje om dit vooral niet te doen, zijn schuldig aan dit drama.

  Als zo vaak en zo duidelijk kenbaar wordt gemaakt dat er geen feest is en ook niet zal komen, en je gaat toch naar Haren, dan ben je in de eerste plaats hersenloos en in de tweede plaats bewust bezig met het creëren van een sfeer waarin gewelddadigheden kunnen en zullen ontstaan.

  Niet de burgemeester, niet de gemeente, niet de overheid, niet de politie, niet het meisje zelf of de familie, en in beginsel ook niet de media zijn schuldig. In beginsel, zeg ik, want ik meen dat op Radio 3 een idioot van een dj heeft opgeroepen om naar Haren te gaan. Ik mag hopen dat die man zijn ontslag inmiddels heeft ingediend, dan wel ontslagen is, zeker omdat het de publieke omroep betreft. Maar zeer waarschijnlijk zit die man er nog steeds. Onbegrijpelijk. Over het algemeen geldt echter dat enkel en alleen de debielen die op dit ‘feest’ zijn afgekomen schuldig zijn.

  Typisch om de boel altijd maar weer te verdraaien en de schuld ergens te leggen waar die niet hoort. Zo kom je nooit tot een oplossing.

  • Apekool

   Je snapt kennelijk weinig van massapsychologie en de kracht van herhaling. Lees je voor de gein eens in in de prelude van de genocide in Rwanda, dat geeft een aardig beeld van de invloed van media op hersenloze massa. Zelfde verhaal met de massale rellen door hersenloze “moslims” tegen een flutfilmpje. Geen probleem totdat een of andere idioot er Arabische ondertiteling bijgezet had, en het vervolgens wereldwijd geplugd werd.

   Kom dan vooral niet aan met de dooddoener van “eigen verantwoordelijkheid”, wetende dat de helft je bevolking bovengemiddeld dom is (en de helft daarvan dus oliedom).

   (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan