Dineren doe je bij de lunch

's Avonds een warme maaltijd verorberen met alles erop en eraan, is niet zo best. Het betekent dat je met een te volle maag naar bed gaat en daar word je dik van. Kilojoules heb je het meest overdag nodig, wanneer je werkt en dus energie verbruikt.

Onderzoek door de Universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië verwijst naar de geschiedenis, toen onze voorouders 's middags thuis warm aten. Maar werknemers gaan vandaag de dag bij de lunch niet meer naar huis om te eten, dat doen ze op hun werk. Op kantoor of fabriek worden snelle, weinig voedzame lunches gegeten. Warm eten doen we 's avonds thuis.

Vrouwen die het meeste voedsel overdag eten, zo bleek uit onderzoek, verloren meer gewicht. Ook het niveau van het hormoon insuline, dat helpt bij de vertering van voedsel, bleek stukken beter dan bij vrouwen die 's avonds een uitgebreid diner aten. Een verstoord insulineniveau zorgt voor dat bekende constante hongergevoel dat aanzet tot eten.

Lunchtips van de wetenschappers: lasagne met salade of gestoofde kip. Het voedsel 's middags hoeft niet per se warm te zijn. Zorg wel wel voor voldoende proteïnen, granen en groente. Dinertips: blijf onder de 1500 kilojoules. Eet wat soep, salade en een sandwich. Voor de liefhebbers van een toetje: eet na de lunch yoghurt of een fruitsalade.