Wijers wederom invloedrijkste Nederlander

Hans Wijers voert voor het derde jaar op rij de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders aan. De voormalig D66-minister en oud-topman van AkzoNobel bekleedt onder meer bestuurlijke functies bij Shell, Heineken en het Concertgebouw. Op de tweede plaats komt Paul Polman, topman van voedingsmiddelenconcern Unilever en voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank neemt de derde plaats in, gevolgd door voormalig Shell-topman Ben van Beurden en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Hoogst genoteerde vrouw is Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Naast Van Loon hebben nog 52 andere vrouwen een plek op de lijst weten te bemachtigen. Voor het eerst sinds jaren is het aantal invloedrijke vrouwen gedaald, al staan ze gemiddeld wel op hogere posities dan in 2015.

Doel van de Top 200 is om jaarlijks de posities en netwerken van de 'bestuurlijke elite' in kaart te brengen. De krant doet dit op basis van een netwerkanalyse, een uitgebreide database met personen en functies en een journalistieke controle.