Russische ambassadeur in Turkije neergeschoten

De Russische ambassadeur in Turkije is maandag in de Turkse hoofdstad Ankara neergeschoten. Andrej Karlov is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en daar overleden Dat melden verschillende media.

De ambassadeur werd neergeschoten toen hij een toespraak hield bij de opening van een fototentoonstelling. Ook drie anderen zouden gewond zijn geraakt. De schutter is volgens het Turkse persbureau Anadolu uitgeschakeld.

Op Twitter is door een getuige een foto geplaatst waarop een man in een zwart pak is te zien met een pistool. Hij stond vlak bij het podium. Op de grond liggen vier slachtoffers.

Het is nog niet duidelijk wie de schutter is en wat zijn motieven waren. Militanten van Islamitische Staat zijn regelmatig actief in Turkije en hebben meerdere bomaanslagen gepleegd.

Rusland en Turkije zijn beide betrokken bij het conflict in Syrië. Turkije is een fervent tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Rusland troepen en de luchtmacht inzet ter ondersteuning van de Syrische leider.