In Japan: Miljoenen ‘parasiet-singles’ van middelbare leeftijd leven nog op de zak van hun ouders
Ze dragen de weinig flatteuze naam 'parasiet-singles': Alleenstaande Japanners van middelbare leeftijd die nog steeds bij hun ouders wonen en financieel van hen afhankelijk zijn. Ze vormen een groot probleem voor het sociale zekerheidsstelsel in het land.
Volgens onderzoek zijn er in Japan zo'n 4,5 miljoen werkloze en ongetrouwde 35- tot 54-jarigen, die nog thuis wonen. Ooit stonden ze bekend als de zorgeloze generatie, voor wie de toekomst kansrijk was, nu leunen ze zwaar op hun ouders en weten ze niet wat te doen als die overlijden. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze een uitkering nodig, terwijl de overheid nu al niet weet hoe ze de sociale zekerheid in stand moet houden.
Naar verwachting daalt de Japanse bevolking van 127 miljoen naar 88 miljoen in 2065. Tegen die tijd bestaat het land voor 40 procent uit ouderen. Het aantal werkenden per gepensioneerde zal bijna halveren van 2,3 naar 1,3. Economen spreken van een "demografische tijdbom" en hebben geen idee hoe het verder moet. De eeuwige vrijgezellen maken de situatie nog een flink stuk erger. Van alle vijftigjarigen is een op de vier mannen en een op de zeven vrouwen niet getrouwd.
Socioloog Masahiro Yamada zegt daarover tegen Reuters: "Tijdens de economische bubbel van de jaren negentig vermaakten de twintigers van toen zich prima alleen. Ze zouden later wel trouwen. Maar een derde van hen trouwde nooit en is nu rond de 50. Twintig procent daarvan is financieel volledig afhankelijk van hun ouders. Als ze de erfenis hebben opgemaakt belanden ze in een uitkering."
Bron(nen): Independent 3waves Japan