Goed nieuws: steeds minder doden door oorlogen

Uiteraard was er een piek in de jaren van de Tweede Wereldoorlog. In de tientallen jaren daarna is er een gestage daling in het aantal doden als gevolg van oorlogen. In de jaren zeventig (Vietnam, Cambodja) , tachtig (oorlogen in Afrika, Iran/Irak-oorlog) en negentig (Golfoorlog, Rwanda) waren er nog veel oorlogsdoden maar daarna is dat aantal blijven dalen. Vele eeuwen lang trokken landen in bloedige oorlogen  tegen elkaar ten strijde om grondgebied van de ander te veroveren. Dat komt niet meer voor. De oorlogen die de Amerikanen begonnen in Irak en Afghanistan waren er niet op gericht deze landen te veroveren maar om Saddam Hussein te verdrijven en terroristen te bestrijden. Oorlogen zijn nu meestal interne conflicten binnen landen.  

Bron(nen):   HSR      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  wat een cynische en wrede quote, minder doden etc. Getalsmatig zal het in vergelijk met de vorige eeuwen kloppen. is er splitsing gemaakt met de vele burgerslachtoffers? en soldaten? De ernstig getraumatiseerden ? Waarom is Srebrenica niet genoemd?
  waarom zien we dan zoveel gruwelijkheden in de de media, ook in de uwen. waarom zien we de “lijdende” mens in “volle” glorie, zoveel geschonden -heid om nog ooit een evenwichtig leven te lijden in een groep/ maatschappij.

  • RhodBerth

   Als ik de jaren ’40 bekijk in deze grafiek dan zijn alle burgerslachtoffers inderdaad meegenomen.

   Ja, het is erg dat er burgerslachtoffers vallen, maar er vallen lang niet zoveel slachtoffers meer als vroeger. Het lijkt bijna alsof u teleurgesteld bent met deze cijfers? Elke dode is er 1 teveel, maar gelukkig zijn het er wel steeds minder.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    jammer dat u het anders leest,niets aan te doen, wat ook zo storend is dat naast de doden, in afschuwelijke omstandigheden, het nooit om verbanden gaat in kranten etc,alleen om quote’s, er worden hele maatschappijen weggevaagd, geen scholen, geen huizen, geen ziekenhuizen, geen wegen, honger, ziekten, de burgers in kampen etc.
    Niet te vergelijken met een oorlog.
    Maar grote misdadigers in Amsterdam/ Amstelveen, veroorzaken ook een “implosie” in hele buurten en die gaan naar de “galle misse”.
    Samenvattend heel veel leed, verdriet, ellende, slechte scholing, voor de komende 2 generaties.

    (in antwoord op RhodBerth)
 2. messx4u

  Wat een eenzijdig bericht, Aan de kant van de westerse mogendheden misschien vallen er minder slachtoffers doordat ze veelal geavanceerdere wapens kunnen inzetten.
  U moet toch inmiddels ook weten dat door drone aanvallen etc. veel onschuldige burgers gedood worden die alleen maar met stenen kunnen gooien en met verouderde Khalasnikovs kunnen schieten
  aan de andere zijde van het oorlogsgeweld blijven de aantallen doden nog zeer hoog.
  Dus hoe komt u erbij dat dit goed nieuws is.
  Het is gewoon een flut bericht

  • RhodBerth

   Dit is geen flutbericht, u geeft een flutantwoord. Het lijkt wel alsof u teleurgesteld bent dat er minder doden vallen.
   Hoe komt u erbij dat dit bericht stelt dat er alleen aan de westerse kant minder militaire doden vallen? En waar baseert u zich op dat er nu veel meer burgerslachtoffers vallen?

   Een leek kan zelfs bedenken dat er nu veel minder (burger)slachtoffers vallen. Juist ook dankzij drones. Het enige verschil is dat elke dode nu breed uitgemeten wordt in de krant en mensen zoals u daaruit verkeerde conclusies trekken.

   Overigens is het een goede zaak dat het breeduit wordt vermeld in de krant, want dat heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat het aantal slachtoffers kleiner wordt.

   (in antwoord op messx4u)

Reacties niet toegestaan