7 presentatietips van de beste spreker ter wereld

Samenleving
door Jeannette Krasdonderdag, 03 september 2015 om 9:31
welingelichtekringen header 1
Een effectieve en aantrekkelijke speech vraagt om meer dan zelfvertrouwen alleen. Het publiek moet zich ook met je verbonden voelen en achteraf tevreden zijn met je boodschap. De wereldkampioen 'Spreken in het openbaar' (en vroegere stotteraar) Mohammed Qahtani heeft 7 tips voor een ieder die het beste uit zijn presentatie wil halen.
 1. Vertel jezelf dat je beter bent dan je publiek
  ''Je hoeft niet bang te zijn voor het publiek. Zij zijn juist degene die jou bewonderen,'' zegt Qahtani. Deze gedachte geeft hem kracht op het podium.
 2. Bedenk een duidelijke, relevante boodschap
  Als je een speech schrijft, bedenk dan een heldere, korte boodschap, waar mensen iets mee kunnen en die ze makkelijk onthouden, legt de wereldkampioen uit.
 3. Spreek op een persoonlijke manier
  Denk niet aan hoe je eruit ziet of hoe je klinkt, maar focus je op het publiek. ''Kijk naar de mensen voor je,'' zegt Qahtani, ''en spreek vanuit je hart.''
 4. Gebruik je sterke punten
  Sommige mensen zijn goed met woorden, anderen hebben veel charisma, Qahtani moet het van zijn humor hebben. Hij gebruikt dan ook veel grappen in zijn speeches, maar dat werkt alleen als het echt bij je past, vindt hij.
 5. Zoek naar de balans
  Qahtani begint met een grap, maar hij is geen comedian dus schakelt hij al snel over op een serieuze boodschap. Het is bovendien belangrijk om je publiek hoopvol achter te laten. Ze moeten zich krachtig voelen na je verhaal.
 6. Oefen zoveel mogelijk voor een eerlijk publiek
  Probeer je tekst altijd uit bij mensen, die eerlijk durven te zeggen wat wel werkt en wat niet. Soms sneuvelen er dan alinea's die je zelf misschien briljant vond, maar ''je schrijft een speech voor je publiek, niet voor jezelf,'' zegt Qahtani.
 7. Visualiseer je presentatie
  Je optreden zal er onder lijden als je de tekst woord voor woord van buiten leert. Qahtani visualiseert daarom een kaart met de belangrijkste punten. Die vult hij in tijdens zijn speech. Je moet je zo comfortabel voelen met je tekst dat je er ontspannen over kunt praten, stelt hij.
Bron(nen): Business Insider