Het eerste ‘schuldig’ klinkt in Passage

In het hoger beroep van liquidatieproces Passage zijn de veronderstelde huurmoordenaars Jesse R., Mohammed 'Moppie' R. en Siegfried S. donderdagochtend schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de vijf liquidaties in 1993, die in de megazaak een prominente rol spelen. Zij horen later op de dag hun straffen. Tegen hen is door het Openbaar Ministerie (OM) levenslang geëist, een straf die ze ook van de rechtbank al kregen.

In de bomvolle zaal van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begon het hof om 10.00 uur met het uitspreken van het arrest. Naar verwachting worden rond de klok van 14.00 uur de straffen uitgesproken.

Het hof ging in de eerste anderhalf uur van het arrest uitvoerig in op de vraag of het OM alles volgens de regels heeft gedaan. Verweren van de verdediging dat dit niet het geval was, werden door het hof in alle zaken verworpen.

Het hof besteedde daarbij veel aandacht aan de overeenkomsten die met de kroongetuigen Peter la S. en Fred R. zijn gesloten. De manier waarop de deals tot stand zijn gebracht kan door de beugel, aldus het hof. Dat ging nog niet in op de vraag of beide kroongetuigen geloofwaardig zijn. Dat gebeurt later.