Eerstejaars klaargestoomd voor studentenleven

De traditionele introductieweken in de Nederlandse studentensteden staan weer voor de deur. Duizenden eerstejaars kunnen kennismaken met de stad waar ze hun studie gaan volgen. Groningen, Leiden en Utrecht zijn maandag al begonnen. De overige universiteitssteden volgen de komende weken.

Meestal onder de hoede van ouderejaarsstudenten worden eerstejaars tijdens hun introductieweek ingewijd in het studentenleven van hun stad. Er is aandacht voor onder meer cultuur en sport en studentenverenigingen krijgen de kans zich te presenteren.

Onder de naam KEI-week verwelkomt Groningen ruim 5000 nieuwe studenten. De introductie is de grootste van het land en zelfs van Europa, claimt de organiserende stichting KEI. Er staan twintig evenementen op het programma, waaronder enkele grote feesten. Verder is er veel aandacht voor studeren en het studentenleven op zich.

'Samen uit, Samen Thuis'

Zo is het thema van de jaarlijkse kroegentocht 'Samen uit, Samen Thuis'. ,,Hiermee willen we studenten stimuleren om na een avondje stappen ervoor te zorgen dat iedereen weer veilig thuis komt en niet in een Groningse gracht belandt", zegt voorzitter Daan brouwers van stichting KEI. Volgens hem staat het thema los van de soms ernstige incidenten bij de ontgroening in studentenverenigingen de afgelopen jaren. ,,Dat is een heel ander verhaal", zegt Brouwers.

Leiden en Utrecht zijn begonnen met respectievelijk EL CID en de UIT (Utrechtse Introductie Tijd). In Utrecht worden er maandag 4200 eerstejaars verwacht en in Leiden 4000.

De Vrije Universiteit en de UvA in Amsterdam starten respectievelijk 23 en 28 augustus met hun introducties. Wageningen op 18 augustus, Delft, Rotterdam en Radboud in Nijmegen op 20 augustus. Tilburg. Maastricht, Eindhoven een dag later en Enschede op 23 augustus.