‘Overwinning Merkel voelt als nederlaag’

Een mokerslag en een overwinning die voelt als een nederlaag: zo omschrijven Nederlandse kranten de verkiezingszege van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zag haar partij weer de grootste worden, maar wel met fors minder stemmen dan voorspeld.

,,Het is alsof de Duitse kiezers bondskanselier Angela Merkel zondag zowel een medaille opspeldden als een keiharde stomp in de maag gaven, in één moeite door'', schrijft dagblad Trouw. De krant wijst erop dat het CDU/CSU van Merkel de laagste score in meer dan 60 jaar behaalde. ,,Merkel wint, maar het voelt als verliezen.''

Het AD spreekt over een bittere nederlaag voor de regeringscoalitie van CDU/CSU en SPD. ,,Mokerslag in Duitsland'', kopt de krant op de voorpagina. Naast een foto van een somber kijkende SPD-leider Martin Schulz staat het kopje ,,rampzalig''. De politicus leed met zijn partij de grootste nederlaag ooit, aldus de krant.

De Volkskrant schrijft over de ,,verkiezingsbeving'' in Duitsland: door de winst van Alternative für Deutschland (AfD) zit straks voor het eerst sinds de oorlog een partij in het parlement die rechtser is dan CDU/CSU. ,,Merkel krijgt rechtser Duitsland'', kopt de krant, die becijferde dat de christendemocraten van Merkel ongeveer een miljoen kiezers verloren aan de AfD. ,,Dat is ongeveer een kiezer per vluchteling die rond 2015 Duitsland binnenkwam.''

Ook het FD wijst erop dat populisten voor het eerst een plek hebben veroverd in het centrum van de macht van de Bondsrepubliek. De 'kleine partijen’ op rechts zijn volgens de krant zonder twijfel de grote overwinnaars. Zo is de AfD na een verdrievoudiging van de aanhang de derde partij in Duitsland en verdubbelt de liberale FDP in omvang.