Miljonair betaalt 8600 euro voor nepwhisky

Een glas gevuld met oude Schotse whisky dat een Chinese miljonair had gekocht in een bar van een Zwitsers hotel voor een recordbedrag van ruim 8600 euro, blijkt nep. Dat wijst laboratoriumonderzoek uit, meldt de BBC.

Analisten uit Schotland waren gevraagd door het Waldhaus Am See hotel in Sankt Moritz om de drank te testen, nadat kenners de authenticiteit van de drank in twijfel hadden getrokken. De whisky was geschonken uit een ongeopende fles met het etiket Macallan single malt uit 1878, maar uit de analyse bleek uiteindelijk dat het goedje zeker niet voor 1970 is gedestilleerd.

Zhang Wei (36) uit Peking had net iets minder dan 10.000 Zwitserse frank (8600 euro) betaald voor het eenmalige shotje whisky tijdens een bezoek in juli. Al snel na de aankoop ontstonden er vermoedens over de herkomst van de drank, toen whisky-experts onder meer afwijkingen in de kurk op het spoor kwamen.

Waarschijnlijk gaat het om het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor glas Schotse whisky. Het hotel heeft het geld terugbetaald.