Drie hoogleraren: Henriquez stierf wel door nekklem

Politie en justitie zeggen dat Mitch Henriquez bij zijn aanhouding is gestorven aan 'het acute stress syndroom' en niet aan de wurggreep van de agenten. Drie hoogleraren in de geneeskunde zeggen dat dat syndroom niet bestaat en dat Henriquez er dus ook niet door kan zijn gestorven. Independent Forensic Services (IFS) heeft op verzoek van de nabestaanden onderzoek gedaan naar de zogeheten Haagse nekklemzaak en vastgesteld dat slachtoffer Mitch Henriquez is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking.

Drie IC-hoogleraren onderschrijven de IFS-conclusies zaterdag in een radio-uitzending van onderzoeksprogramma Argos. De rapportage van IFS-directeur en forensisch arts Selma Eikelenboom is vorige week toegevoegd aan het strafdossier tegen de verdachten.

Volgens getuigen-deskundigen bij de rechtszaak heeft acute stress een grote rol gespeeld bij het overleden van Henriquez, de drie wetenschappers zeggen nu dat zoiets helemaal niet kan.

,,Het lijkt me dat de rechtbank niet om de bevindingen van IFS heen kan, nu die ook door drie wetenschappers worden ondersteund ”, zegt advocaat Richard Korver die de nabestaanden van Henriquez bijstaat.

De rechtbank doet donderdag 21 december uitspraak.