Extreme kou verwacht in Alpen

DEN HAAG (ANP) - Wintersporters die naar de Alpen gaan moeten rekeningen houden met extreme kou op hun skivakantie. Zo kan het op sommige plekken 20 graden gaan vriezen, waarbij de gevoelstemperatuur oploopt tot min 30, als gevolg van een koude luchtstroom uit Siberië.

,,Neem bijvoorbeeld Val Thorens in Frankrijk, waar veel Nederlanders naartoe gaan. Daar wordt het dinsdag maximaal min 17 en maximaal min 21. De gevoelstemperatuur kan dan richting min 30 gaan", zegt een woordvoerder van Weeronline. Volgens hem zijn extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort extreme weersomstandigheden nodig. ,,Bij zulke lage temperaturen moet je wel echt speciale kleding dragen, anders hou je het niet lang vol op de piste."

De combinatie van après-ski met de 'Russische beer' is helemaal een gevaarlijke, zo waarschuwt het Rode Kruis. ,,Door het drinken van alcohol ligt onderkoeling sneller op de loer, omdat de bloedvaten verwijden." In zo'n situatie extra dik aankleden dus, geeft de organisatie mee.

Wie dit weekend de auto pakt richting wintersportgebieden, zou extra voorzorgsmaatregelen moeten treffen wegens filegevaar, meldt de hulporganisatie. ,,Wintersporters die met de auto op pad gaan, doen er goed aan om voldoende eten, drinken en dekens in de auto mee te nemen", adviseert de hulporganisatie.