Kim Jong-un wil top met Trump door laten gaan

SEOUL (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vastberaden om de ontmoeting met Amerikaanse president Donald Trump alsnog door te laten gaan op 12 juni. Dat heeft hij duidelijk gemaakt aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, met wie hij zaterdag een onverwachte ontmoeting had, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Een woordvoerder van Moon bevestigt dat beide Koreaanse leiders hebben gesproken over de mogelijk ontmoeting tussen Kim en Trump. De twee leiders hebben ideeën uitgewisseld over hoe ze van de top een succes kunnen maken.

Het was de tweede ontmoeting tussen Kim en Moon in twee maanden. Ze spraken elkaar noordelijk van Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Het kantoor van Moon gaf een foto vrij van een omhelzing van de leiders van de twee Korea's. Volgens het kantoor van Moon is gesproken over het uitwerken van de vredesafspraken waarover de leiders het twee maanden geleden eens werden.

Moon werd vergezeld door het hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst Suh-hoon. Kim was in het gezelschap van Kim Yong-chol, die belast is met relaties tussen de twee Korea's. De twee landen spraken af om op 1 juni opnieuw op 'hoog niveau' het gesprek aan te gaan en dat de leiders elkaar in de toekomst regelmatig zullen ontmoeten.

Eerder zaterdag twitterde Trump over ,,zeer productieve gesprekken'' met Noord-Korea over het toch door laten gaan van de ontmoeting met Kim.