Thaise voetballertjes nog altijd in grot

BANGKOK (ANP) - Het is reddingswerkers nog niet gelukt de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer uit hun benarde positie te bevrijden. Maandag werd het elftal dat al negen dag vermist was, gevonden door zeer ervaren grotduikers. De jongens zijn echter te verzwakt om naar de uitgang van de grot te duiken. De jongens hebben wel voedsel en er is een hulpverlener bij hen. Inmiddels zijn er beelden verspreid waarop te zien is dat de jongens nog in hun voetbaltenue zwaaien en lachen naar een camera.

De komende dagen wordt met man en macht geprobeerd een oplossing te vinden. Zo is zonder succes geprobeerd een tunnel te graven. Een andere optie is de jongens nog drie maanden te laten zitten en te wachten op een lager waterpeil. Twee artsen hebben zich al vrijwillig aangemeld om bij de jongens te blijven. Eten en drinken naar de grot brengen is wel mogelijk.

De twaalf tieners van elf tot zestien jaar oud en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien geen teken van leven gegeven. De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.