Eerste jongens uit Thaise grot gered

Goed nieuws: de eerste twee jongens zijn uit de grot in Thailand gered. Dat maken Thaise media bekend. De overige tien en hun coach zijn nog bezig met de barre onderneming.

De eerste jongen kwam rond 12.40 uur uit de grot gekropen. De tweede volgde ongeveer tien minuten daarna. Ze zouden zelf in staat zijn geweest om naar een geïmproviseerd hospitaal bij de grot te lopen.

De voetballers die tussen de 11 en 16 jaar oud zijn zitten samen met hun coach al sinds 23 juni vast in het Thaise grottencomplex Tham Luang. Door heftige regens liepen de grotten onderwater en zaten de jongeren vast.

Vanochtend om 5 uur begon de reddingsoperatie. Iedere jongen wordt begeleid door twee duikers. De voetballers krijgen een masker op dat het hele gezicht bedekt. Eerder al hebben reddingswerkers een touw door de hele grot aangelegd, zodat de kinderen de route op de tast kunnen volgen.

Als het pad te smal wordt, wordt de luchttank op de rug van de duikers losgemaakt en naar voren gerold. Het moeilijkste punt is op 1,7 kilometer. Daar is het zo nauw dat de jongens zich door een opening moeten wringen. Daarna is het 1 kilometer tot een grotkamer waar een noodkamp is opgezet. Vanaf daar is het nog twee kilometer lopen tot de uitgang, maar dan zou het niet meer gevaarlijk zijn.

Bron(nen):   NOS