Terrorismedeskundige: “Haal Nederlandse IS-vrouwen en kinderen terug”

Terrorismedeskundige Liesbeth van der Heide waarschuwt dat het voor de veiligheid van de samenleving beter is om Nederlandse IS-vrouwen en kinderen terug te halen naar Nederland. “De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten weten deels waar deze mensen zitten, dus haal ze terug,” zegt ze tegen RTL Nieuws.

“Terughalen is niet alleen mogelijk, het is vooral een investering in de veiligheid van Nederland,” aldus de senior researcher van het International Centre for Counter-terrorism (ICCT). “​Zeker als we bang zijn dat ze hier aanslagen willen plegen, is het zaak ze in het zicht te houden.”

Van der Heide meent dat de kans veel groter is dat iemand in Syrië of Turkije ‘onder de radar’ verdwijnt en mogelijk kwaad kan aanrichten. Als ze hier zijn kunnen ze in de gaten worden gehouden. Bovendien staat in de grondwet dat Nederlandse staatsburgers niet aan hun lot mogen worden overgelaten, stelt Van der Heide.

“Terwijl we weten dat ze hulp nodig hebben. Kinderen hebben niet voor de verschrikkelijke situatie gekozen waar ze nu in zitten.” Geschat wordt dat tientallen Nederlandse vrouwen vaak met kinderen, vast zitten in kampen van de Koerden.

Bron(nen):   RTL Nieuws