Leraren worden ZZP’er en verdienen tot wel 10.000 euro per maand

Er is een groot tekort aan leraren. En het CAO-loon van leraren is niet zo heel hoog. Dan is er een oplossing waar steeds meer docenten gebruik van maken: ze worden ZZP’er.

Als scholen echt direct een leraar nodig hebben, kunnen ze altijd een zelfstandige docent vragen. Die rekent echter wel een heel ander uurtarief en komt alleen als ook aan zijn andere voorwaarden is voldaan. Soms ontvangen zelfstandige leraren tot wel een dubbel maandsalaris, wat kan oplopen tot 10.000 euro per maand, schrijft De Telegraaf. Ook eisen ze bepaalde klassen, werkdagen en werktijden.

Dat kan allemaal, omdat er aan het begin van dit schooljaar voor zo’n 5.000 basisschoolleerlingen geen leerkracht is. Op middelbare scholen zijn er 400 docenten te weinig. “Deze tijd is een unicum, een ongekende luxe voor docenten”, vertelt de 36-jarige leraar en oud-bokskampioen Muhammet Uysal in De Telegraaf.

“Er is zoveel werk, we hoeven bij wijze van spreken niet eens in loondienst bij een schoolbestuur. Ik werk drie dagen in loondienst bij een school. Daarnaast ga ik als zzp’er aan de slag en bied ik me nu dus als interim-docent aan voor twee dagen in de regio Noord-Holland. Ik vraag daar een behoorlijk uurtarief voor. Ik zou meer docenten willen aansporen om zichzelf wat meer als ondernemer te zien.”

Bron(nen):   De Telegraaf