Onderwijzers Zuid-Holland en Zeeland staken

DEN HAAG (ANP) - Naar verwachting leggen duizenden onderwijzers en ander schoolpersoneel uit het basisonderwijs in de provincies Zuid-Holland en Zeeland het werk neer woensdag. Ze willen dat de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs wordt gedicht. Ook willen ze dat de in hun ogen te hoge werkdruk wordt aangepakt.

Hoeveel scholen precies meedoen is onbekend. Basisschoolleraren, schoolleiders en andere medewerkers demonstreren woensdag in Rotterdam. Zij verzamelen vanaf 11.30 uur op het Wilhelminaplein en lopen een mars via de Erasmusbrug naar Het Park bij de Euromast.

Ook schoolleiders zelf voeren woensdag actie voor betere salarissen. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) gaan zij er in een nieuwe cao minder op vooruit dan onderwijzers. De AVS wil dat alle schoolleiders in Nederland om 09.00 uur hun jaarlijkse ontruimingsoefening houden, met brandalarm. Daarmee luiden ze de noodklok.

Onderwijsbonden voeren al anderhalf jaar actie voor betere arbeidsvoorwaarden. De acties in Zuid-Holland en Zeeland zijn de laatste in de reeks estafettestakingen die eerder werden gehouden in andere provincies. Of de onderwijzers hierna verder gaan met acties is nog onbekend. Vakbonden wachten eerst af wat er volgende week in de miljoenennota staat.