Ecuador wilde Assange naar Moskou sturen

QUITO (ANP) - Ecuador wilde in 2017 Julian Assange een diplomatieke post geven op zijn ambassade in Moskou. Omdat het Verenigd Koninkrijk weigerde de omstreden WikiLeaks-oprichter diplomatieke onschendbaarheid te verlenen ging het plan niet door. Dit blijkt uit een brief van het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan een parlementslid.

In de brief, die is ingezien door persbureau Reuters, staat dat president Lenin Moreno zijn bevoegdheid om een beperkt aantal diplomaten te benoemen wilde gebruiken, zodat Assange ,,functies kan vervullen op de Ecuadoraanse ambassade in Rusland."

Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Het Zuid-Amerikaanse land wil van hem af, maar wil hem ook tegen vervolging beschermen. De Amerikaanse justitie zoekt Assange omdat hij vertrouwelijke informatie over Amerikaanse diplomaten en militairen heeft verspreid. Ook speelt hij een rol in het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

The Guardian berichtte vrijdag dat Russische diplomaten een plan zouden hebben voorbereid om Assange op kerstavond 2017 uit de ambassade te smokkelen en naar Rusland of Ecuador te laten ontkomen. Het plan werd niet uitgevoerd omdat het te riskant was.