Goed nieuws: Netflix kijken maakt je slimmer

Goed nieuws voor wie vreest zijn leven te vergooien achter de tv: een avondje Netflix kijken maakt je slimmer dan een berg zware filosofieboeken lezen. Althans dat zegt bio-ethicus Ellen ter Gast.

"Verhalen zijn ontzettend belangrijk," begint ze in het Vlaamse Humo. "Ze vormen de manier bij uitstek om essentiële zaken bij te leren over onszelf en over elkaar. Als je een morele afweging moet maken, dan moet je eerst begrijpen waarom ánderen op een bepaalde manier handelen. Daarvoor heb je empathie nodig en dergelijk inlevingsvermogen kun je maar op twee manieren aanleren: via persoonlijke ervaringen, of via verhalen. En anno 2018 zijn de sterkste verhalen, met de menselijkste personages, nu eenmaal terug te vinden op Netflix en op tv."

Ze noemt 'House of Cards' als voorbeeld. "In Netflix-series doen personages soms onvoorstelbare dingen. Neem nu Frank Underwood. Hij is gebaseerd op bestaande machthebbers, die wij gewoonlijk niet persoonlijk kennen en daardoor niet goed begrijpen. Maar in ‘House of Cards’ deelt Underwood zijn gedachten met de kijker, waardoor je zijn immorele gedrag toch kunt vatten. Dat maakt veel meer indruk dan een abstract essay. Wil je je morele wijsheid opkrikken? Dan kun je beter een avondje Netflix kijken en er met je vrienden over nakaarten dan het werk van dode filosofen te lezen."

Bron(nen):   Humo