‘Grote gevolgen als temperatuur 2 graden stijgt’

LONDEN (ANP) - De temperatuur stijgt tussen 2030 en 2052 1,5 graden Celsius als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties (VN). Het rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.

In het rapport staat dat landen er alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere stijging desastreus zijn. Als de temperatuur 1,5 graden stijgt, heeft dat ook al verstrekkende gevolgen voor het klimaat en de mensheid, stelt de VN in het rapport. Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen zijn ,,verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen nodig", staat in het rapport. De CO2-uitstoot moet in 2030 45 procent lager zijn dan het was in 2010.

,,Hernieuwbare energie moet 70 tot 85 procent van de energie zijn in 2050 om de opwarming op 1,5 graden in 2100 te houden", schrijven de onderzoekers. Dat is nu 25 procent. ,,Als dat niet lukt, moeten er nieuwe methodes worden ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen."

Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel tien meter minder als de temperatuur met 1,5 graden stijgt in plaats van 2 graden. Ook smelt minder ijs in Antarctica en blijven nog een paar stukken koraalrif over.

Sinds de negentiende eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graden gestegen, volgens het rapport komt dat door de industrialisatie die toen op kwam zetten.