‘Het leven is te kort om het ongelukkig door te brengen’

Paul Allen (65), mede-oprichter van Microsoft, stierf gisteren aan kanker. In één zin in een artikel uit 2011 leerde hij een belangrijke levensles die we liefst allemaal moeten leren.

In de zomer van 1982 kreeg Allen een vreselijke jeuk aan zijn knieën. Uiteindelijk stopte de jeuk, maar toen begon hij ’s nachts  te zweten. Daarna verscheen er een kleine bult aan de rechterkant van zijn nek. Allen, die pas 29 was, had lymfklierkanker.

Behandelingen ondergaan en werken aan het jonge Microsoft viel niet mee. Bill Gates stond erom bekend dat hij buitensporig lange dagen maakte en van anderen hetzelfde verwachtte. Volgens Allen vroeg Gates ooit aan een ingenieur die net 81 uur in vier dagen had gewerkt: "Waar werk je morgen eigenlijk aan?" Allen had het tempo van Gates bijgebeend,, maar toen hij met bestralingen begon, kon hij dat hectische tempo niet meer bijhouden.

In december hoorde Allen Gates en Steve Ballmer over hem praten. Ze waren allebei boos dat hij de kantjes er afliep. Ze wilden hem ook aandelen afpakken, omdat hij niet hard genoeg werkte.

Hij werd razend.  Ballmer en Gates verontschuldigden zich en probeerden Allen te overtuigen om te blijven. Maar Allen herinnert zich in zijn memoires wat hij destijds dacht.

"Als de kanker terugkomt, is het zinloos zijn - zo niet gevaarlijk - om terug te keren naar de stress van Microsoft. Als ik gezond blijf - begreep ik nu - is het leven te kort om het ongelukkig door te brengen."

Hij wachtte op de beursgang van Microsoft en werd verschrikkelijk rijk. Toen hij stierf bezat hij iets meer dan $ 20 miljard.

Trouw aan zijn beslissing om niet ongelukkig te leven, bracht Allen zowel zijn geld als de resterende 35 jaar van zijn leven verstandig door.

Hij gaf miljarden weg, maar kocht ook steeds nieuwe jachten om onderzeese wrakken te verkennen. En kocht een ijshockeyclub in zijn geboortestad Seattle, omdat die failliet dreigde te gaan. En stichtte een museum voor popcultuur. Dat vond ie leuk.

Gates na de dood van Allen: “Hij zei vaak: 'Als je goed kan doen, dan moeten je het doen.'