Japan hervat walvisjacht

Japan stapt uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) zodat het land de commerciële jacht op walvissen kan hervatten. Het kabinet heeft dat besluit dinsdag genomen, zo maakte kabinetschef Yoshihide Suga bekend. Volgens hem blijft de jacht beperkt tot exclusieve economische zones en de territoriale wateren van Japan.

Japan ligt al langer overhoop met de internationale organisatie, die een aantal bescheiden vormen van jacht toelaat. De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar wetenschappelijk onderzoek naar de walvis. Het land probeert al jaren toestemming te krijgen voor commerciële jacht, maar een verzoek werd in september door de IWC nog geweigerd.

Tokio wordt ervan beschuldigd de wetenschap enkel als excuus voor de jacht te gebruiken. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestempelde in 2014 de Japanse walvisvangst als illegaal.

Japan vertrekt eind juni uit de commissie en hervat vanaf juli de commerciële jacht. Voor wetenschappelijke doeleinden jaagde Japan onder meer in de Antarctische Oceaan. Daar wordt de jacht gestaakt. ,,De walvisjacht zal worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale wetgeving en binnen de vangstbeperkingen die berekend zijn volgens de door de IWC goedgekeurde methode, om negatieve effecten op walvisachtigen te voorkomen'', aldus Suga.

Het Aziatische land vindt dat het eten van walvis deel uitmaakt van de lokale cultuur. Ook in Noorwegen en IJsland wordt op de zeezoogdieren gejaagd.