‘No-deal brexit kan milieucrisis veroorzaken’

Een no-dealbrexit kan ertoe leiden dat Groot-Brittannië opgescheept zit met giftige afvalbergen. De exportvergunningen voor miljoenen tonnen afval worden waardeloos als de Britten zonder overeenkomst uit de Europese Unie stappen. Lekkende afvalbergen kunnen vervuiling veroorzaken, blijkt uit documenten die de krant The Guardian heeft ingezien.

Het Britse milieuagentschap EA is ook bang dat een stagnatie in de export van runderen en lammeren ertoe leidt dat boerderijen te veel mest moeten bergen, wat eveneens tot milieuvervuiling kan leiden. ,,Het kan allemaal heel snel heel akelig worden'', zei een anonieme belangrijke parlementariër tegen de krant.

Het EA is van plan een crisiscentrum in te richten met 5000 mensen als de Britten zonder akkoord uit de EU gaan. Dat kan al medio deze maand operationeel zijn.

Het grootste probleem van afvalbergen zal de stank zijn, vreest het agentschap. ,,De geur zal vanzelfsprekend een probleem zijn, omdat de afvalresten verrotten, en er kan een tweede probleem zijn als er afvalwater vrijkomt. Dat wordt snel een politiek probleem omdat er geen mogelijkheden zijn het afval te verplaatsen'', staat in een interne mail van het EA.