Waarom steeds meer mensen geloven dat de aarde plat is

Dat de aarde rond is weten we al vele eeuwen. Lange tijd twijfelde niemand daaraan. Maar de laatste jaren nemen complottheorieën online een grote vlucht en een daarvan is die van de platte aarde. Texaanse onderzoekers geven vooral YouTube de schuld van de verspreiding van de theorie.

De onderzoekers van de Texas Tech University bezochten twee grote ‘Flat Earth’-conferenties in de VS. Ze spraken er met een dertigtal mensen die denken dat de aarde een platte schijf is. Ze vroegen hen hoe ze overtuigd zijn geraakt van dat idee. 29 van de 30 stelden dat ze hun mening hadden gevormd door middel van video’s op YouTube. “De enige persoon die dit niet aangaf was daar met zijn dochter en schoonzoon en die hadden het op YouTube gezien en hem erover verteld”, aldus onderzoekersleider Asheley Landrum.

Interessant is dat de deelnemers aan het onderzoek in eerste instantie zochten naar video’s over andere complottheorieën, bijvoorbeeld over 9/11 of de maanlanding. YouTube adviseerde vervolgens Flat Earth-filmpjes. De toch al vatbare mensen werden zo door het videoplatform geïndoctrineerd. De ‘Flat-Earthers’ bleken afkomstig uit alle lagen van de bevolking. “Er was een grote spreiding en daar waren we erg verrast over. Velen hadden een hoger diploma. Er was een ingenieur, een sociaal assistent, een interimleerkracht”.

Landrum raadt Youtube aan om de algoritmes aan te passen. “Er is veel bruikbare informatie op YouTube, maar ook veel desinformatie”, aldus de onderzoeker. “Hun algoritmes maken het makkelijk om meegezogen te worden door informatie te presenteren aan mensen die daar meer vatbaar voor zijn.”

Bron(nen):   HLN