Wat gebeurt er als je tablets achterlaat bij Ethiopische kinderen? (ze hacken de besturing)

Wat gebeurt er als je tablet pc’s achterlaat bij Ethiopische kinderen die zelfs niet kunnen lezen of schrijven? Binnen 5 maanden leren ze zichzelf Engels en hacken het besturingssysteem om de settings te veranderen. Wauw! Het One Laptop Per Child (OLPC) project (1 laptop per kind) deed recent een experiment door dozen met 1000 Motorola Zoom tablets in 2 afgelegen dorpjes in Ethiopië achter te laten, zónder instructie. Alleen met de mededeling: ‘Hé kinderen, hier is een doos. Je mag hem openmaken als je wil. Tot ziens!’ De Motorola Zoom tablets hadden een standaard Engels besturingssysteem, een acculader op zonne-energie en tracking software om na te kunnen gaan hoe de tablets gebruikt werden. Tot ieders verrassing, vonden de kinderen niet alleen moeiteloos de manier om de tablets aan te zetten en ermee te werken, maar binnen 5 maanden hackten ze het besturingssysteem. En dat terwijl de kinderen (en de meeste volwassenen) niet konden lezen en schrijven, laat staan in het Engels. ‘We lieten de dozen achter in het dorpje. Gesloten. Dichtgeplakt. Geen instructie, geen uitleg. Ik dacht, de kinderen gaan vast met de dozen spelen! Binnen 4 minuten had 1 kind niet alleen de doos geopend, maar ook de aan/uit knop gevonden. Hij zette hem aan. Binnen 5 dagen gebruikten ze 47 apps per kind per dag. Binnen 5 dagen zongen ze ABC liedjes (in het Engels) in het dorp. Binnen 5 maanden hadden ze Android (het besturingssysteem) gehackt. Een of ander idioot van onze organisatie of het Media lab had de camera uitgeschakeld (disabled). Maar ze kregen door dat er een camera op zat en wisten hem in te schakelen via het besturingssysteem.' OLPC gebruikte dit experiment om erachter te komen of kinderen zichzelf kunnen leren Engels te lezen en schrijven. Dit naar aanleiding van de cijfers dat wereldwijd 100.000.000 kinderen niet eens basisonderwijs krijgen, vaak bij gebrek aan een school of onderwijzers. Voor de kosten van een tablet zou dit alles kunnen veranderen. OLPC onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen ook hun ouders leren lezen en schrijven.

Bron(nen):   Dvice  One Laptop Per Child    

556 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. wezijnniethetzelfde

  “DOEN”
  “POWER TO THE PEOPLE”.

 2. BartvanOerle

  Gaaf! Alleen hacken klinkt wel heel wat indrukwekkender dan settings veranderen, maar goed.

 3. KeesW

  Hoezo gaaf.. me dunkt dat de laptops inmiddels in het bezit zijn van volwassen heren.

  • Harold van Garderen

   Als je er 1000 achterlaat? Voor iedereen één?

   (in antwoord op KeesW)
 4. miranda. miranda

  Hoe werden die dingen opgeladen?

 5. André Rodenburg

  Hey, teacher, leave them kids alone (with a tablet computer).

 6. Ben

  Jippie, ze hebben een tablet.
  Helaas ook nog steeds honger…

  • Hendrik

   Ze hadden ook 10 zakken rijst kunnen krijgen en na 2 weken weer honger kunnen hebben.. nu leren ze in ieder geval wat nuttige skills en taal..

   (in antwoord op Ben)
 7. Niek

  En wisten deze kids dat ze onderdeel waren van een idioot en denigrerend onderzoek? Je had ze ook gewoon, fatsoenlijk uit kunnen leggen hoe zo’n ding werkt en dan hadden ze het, net als elk kind, honger of geen honger nog verder uitgevogeld. Al dit om een artikeltje te schrijven en vertellen dat je toch zo’n goede dingen in Afrika doet? Respectloos. En dan ook nog er bij blijven staan om een foto te maken van hongerend kindje met verbaasde blik.

  • Hendrik

   Het is alleen idioot en denigrerend als je het erin wilt zien. Zegt m.i. meer over jou dan over het onderzoek. En het zegt niet zo heel veel intelligents over je, om eerlijk te zijn.

   (in antwoord op Niek)
   • Niek

    Over respectloos gesproken, het is niet nodig om mijn intelligentie hier te behandelen lijkt me? Het is belangrijk, zeker met dit soort ‘onderzoeken’ , even te checken wat nu uiteindelijk het doel is, wat leert men hier nu van? Mijn mening is dus duidelijk dat het niet veel meer doet dan een onderwerp scheppen voor een artikel, een mogelijkheid om wat lezers te trekken. En daarbij waarschijnlijk wat reclame voor Motorola… Als je een echte mening hebt, hoor ik ‘m graag.

    (in antwoord op Hendrik)
    • Hendrik

     ik heb commentaar op jouw stevige mening, te weten “idioot” en “denigrerend”. Ik geef aan dat als je dat soort woorden kiest, je ook stevige reacties terug kan krijgen. Dat staat nog los van mijn persoonlijke mening. Ik kies ervoor om die op dit moment niet te geven. Je argumentatie vind ik niet bijster sterk, vandaar dat ik daar commentaar op geef. Je conclusies kan ik ook niet goed volgen.

     Vragen nav je mening:
     – “Het is belangrijk”.. voor wie? waarom? Wat is precies belangrijk?
     – “.. zeker met ‘dit soort onderzoeken’.. wat voor soort onderzoeken? Kan je voorbeelden geven van soortgelijke onderzoeken? Is dat een bepaalde categorie onderzoeken? Weet je wie het onderzoek verricht heeft? En in opdracht van wie? En waarom?
     – .. “wat leert men hier nu van?” – heb je dat uitgezocht? Artikel gelezen? En hoe bepaal je precies wat je nu leert van wat? Sommige onderzoeken leveren niet direct iets op, maar via een omweg wel.
     – “Mijn mening is dus duidelijk”… ik heb nog geen duidelijkheid gezien, slechts hier en daar wat losse kreten
     – “.. niet veel meer doet dan een onderwerp scheppen voor een artikel”.. hoe kom je daarbij? Dan zou de opdrachtgever dus een krant/tijdschrift moeten zijn die zegt: “Doe een onderzoek waarover we een artikel kunnen schrijven”.. niet heel waarschijnlijk, toch?
     – “.. een mogelijkheid om wat lezers te trekken..” .. door 1 artikeltje? Lijkt me niet logisch. Waar leid je dat uit af? Hoe kom je tot deze uitspraak?

     Mijn bovenstaande mening over jouw uitspraken is echt, kan niet veel echter worden.

     (in antwoord op Niek)
 8. Pim

  Indrukwekkend verhaal, alleen is “hacken” als ik zo lees wel zwaar overdreven. Wat kinderen hebben gedaan is zonder instructie een instelling veranderd waar ze gewoon toegang toe hadden.

 9. Liek Dijxhoorn

  en dan nu aantrekkelijke apps laten installeren die ze uitleggen dat ook meisjes rechten hebben en moeten leren lezen en schrijven, een appje tegen vrouwenbesnijdenis zal wellicht ook zijn vruchten afwerpen, als het maar aantrekkelijk is voor de kinderen om te openen 😉

 10. Rex

  De Motorola Zoom…..in plaats van in de vuilverbrander op een andere manier ‘dumpen’ om (letterlijk) goedkope publiciteit te genereren….het lijkt ze nog te lukken ook…

 11. Erik Nederstigt

  Ehh, de mens heeft alles geleerd! Deze kinderen worden geconfronteerd met tablets, ze doen er wat mee. Zouden Europese kinderen ook doen. En ja, als het kind intelligent genoeg is, kan het heel goed autodidact zijn.

Reacties niet toegestaan