‘Links en rechts komen in Spanje tekort’

De politiek zal in Spanje verder verdeeld raken als volgende week zondag de parlementsverkiezingen zijn gehouden. Uit een peiling van de krant El Pais blijkt dat zowel links als rechts tekort komt voor een meerderheid. Een peiling van El Mundo toont min of meer hetzelfde beeld.

De Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) krijgt in de peiling van El Pais 28,8 procent van de stemmen. Goed voor 129 van de 350 zetels van het parlement en daarmee zou de PSOE de grootste partij van Spanje worden. Bondgenoot Podemos staat echter op 38 zetels verlies. Gezamenlijk komen ze uit op 162 zetels, wat niet genoeg is voor een parlementaire meerderheid van 176.

Aan de rechterflank staat het uiterst rechtse Vox op winst. Die zou met 32 zetels in het parlement komen. De conservatieven van Partido Popular (PP) komen uit op 75 zetels, wat het slechtste resultaat van de partij ooit zou betekenen. Met de zetels van de liberale Ciudadanos is de rechtse coalitie goed voor 44 procent van de stemmen, ofwel 156 zetels.

Om premier te blijven moet de socialist Pedro Sánchez op zoek naar steun van een aantal regionale partijen. Die hielpen hem vorig jaar ook in het zadel toen hij een motie van wantrouwen indiende tegen de toen zittende premier Mariano Rajoy van PP.