Heldhaftige piloot zet vliegtuig aan de grond zonder voorwielen

Een piloot uit Myanmar is de held van de dag. Het lukte hem om zijn vliegtuig met een kapot landingsgestel toch aan de grond te krijgen. De 89 inzittenden zijn veilig.

Dat meldden Myanmarese autoriteiten zondag. Het was het tweede incident met een kapot vliegtuig in een week in Myanmar. Op social media circuleert een video waarop te zien is hoe het toestel keurig landt voordat de neus van het vliegtuig langzaam naar voren zakt.

Volgens Ye Htut Aung van het burgerluchtvaartdepartement in het land zei de piloot dat hij meermaals probeerde het landingsgestel uit te klappen, eerst via het computersysteem en daarna handmatig. “Ze probeerden tot twee keer toe te landen en vroegen ons om te checken of het voorste wiel naar beneden kwam of niet,” aldus Ye Htut Aung. Hij spreekt van een ‘technisch mankement’. “Ze moesten uiteindelijk enkel op de achterwielen landen. Dat deed de piloot knap. Er waren geen gewonden.”

Voor de passagiers was het even spannend. Reiziger Soe Moe vertelt: “Er kwam een beetje rook uit het toestel toen we landden, maar alle passagiers zijn oké.”

De beelden van de heldhaftige landing:

Bron(nen):   The Guardian