Meer dan 500 mensen geëvacueerd vanwege stinkend fruit in luchtschacht

De geur van een doerian vergeet je nooit meer. Het stinkende Aziatische fruit ruikt heel erg smerig. Daar weten de 550 aanwezigen in een Australische bibliotheek alles van.

Rotte eieren, uien, zweetsokken of een combinatie daarvan, hoe dan ook: een doerian stinkt ontzettend. De inmiddels overleden chefkok Anthony Bourdain omschreef de geur van de vrucht als volgt: “Het ruikt alsof je iemand hebt begraven met een schimmelkaas in zijn handen en wanneer je hem dan na een paar weken weer opgraaft.”

Zo’n 550 mensen in de bibliotheek van de universiteit van Canberra hebben het geweten. Iemand gooide een doerian weg in een vuilnisbak vlakbij een ventilatieschacht. De geur trok zo door het hele gebouw. De aanwezigen dachten eerst aan een gaslek, maar het was de stinkende vrucht.

De studenten werden geëvacueerd binnen zes minuten nadat de brandweer arriveerde. De brandweermannen kwamen er al snel achter dat het niet om een lek ging, maar om een doerian, die in een slecht gekozen vuilnisbak terecht was gekomen.

Op de Facebookpagina van de bibliotheek staat: “De aanhoudende gas-achtige geur in het gebouw is compleet veilig. Iemand heeft een doerianvrucht in een van onze vuilnisbakken gegooid!”

Een jaar geleden gebeurde hetzelfde in een universiteitsbibliotheek in Melbourne. Toen werden meer dan 500 studenten geëvacueerd.

Het stinkende fruit is al verboden in veel openbaar vervoer in Thailand, Singapore en Japan, waar de vrucht vaak wordt gegeten.

Bron(nen):   The Independent